ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΞΗ / Ευριπίδη Λασκαρίδη – Osmosis «ELENIT», Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Δεν ξέρω πως χάθηκα μέσα σ’ αυτό το αλλόκοτο σύμπαν, στο πάνθεον των τεράτων, στο ευτελές των καταστάσεων, στο γελοίο των μεταμορφώσεων ή στις μεταμορφώσεις του γελοίου∙ στην πολύκροτη φάρσα, εν πάση περιπτώσει, με την αβίαστη ειρωνεία και τον ανελέητο σαρκασμό (και αυτοσαρκασμό). Χάθηκα, όμως! Εξαιτίας μιας παράδοξης σύλληψης, μιας λοξής ματιάς, αυτής του Ευριπίδη Λασκαρίδη. Γνώρισα το όνομα του Λασκαρίδη από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Και πάλι όχι ως αυτόνομο περφόρμερ μιας και ο Παπαϊωάννου έχει τη δυνατότητα να ομογενοποιεί το υλικό του και να απορροφά την προσωπική γραφή του καθενός στο όνομα του συνόλου. Αυτό το στοιχείο το βρήκα και στον Λασκαρίδη, όχι μόνον λόγω της καθοριστικής χρήσης της μάσκας και της ολικής μεταμόρφωσης των ερμηνευτών του σε οπτικό επίπεδο. Ομολογώ πως κάθε προσπάθεια κατάταξης του ELENIT είναι μάταιη. Και ανούσια. Αυτή η δουλειά σε παρασύρει. Άλλοι δρόμοι, άλλοι κώδικες, άλλη διάσταση. Γοητευτικό θέαμα με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Ένα κράμα χορού, θεάτρου, εικαστικών τεχνών, κινηματογράφου, μουσικής. Ένα συνονθύλευμα εικόνων, ρευμάτων, σχολών. Μπαλαφάρα, θέατρο του παραλόγου, καρτούν, κλαμπίστικη αισθητική και λίγο από Βελάσκεθ και Μποτιτσέλι και κάμποσο μπλοκμπάστερ και απύθμενο σκοτάδι μα και τίποτα από όλα αυτά και όλα πάλι μαζί. Ξεχωριστός δημιουργός που σπάει τα καθιερωμένα κερδίζοντας το στοίχημα της μεγάλης κλίμακας, εδώ, στην Κεντρική Σκηνή της «Στέγης». Βρείτε τον τρόπο να εξασφαλίσετε τα εναπομείναντα λιγοστά εισιτήρια ή, απλώς, ζητήστε παράταση αυτής της ακατανόμαστης σκηνικής τρέλας! Ένας φρέσκος δημιουργός που τσακίζει την πλήξη με μια έξοχη ομάδα ερμηνευτών και συνεργατών, την Ομάδα Osmosis, που μαγνητίζει -για 70 λεπτά- το βλέμμα: Μιχάλης Βαλάσογλου, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Μάνος Κότσαρης, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Ματσούκας, Ευθύμιος Μοσχόπουλος, Γιώργος Πούλιος, Φαίη Τζούμα.

Παραστάσεις: Κυριακή, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 8:30μ.μ. / ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107 – Νέος Κόσμος) τηλ.:2109005800. Μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου.

About Δημήτρης Φοινίτσης

Ο Δημήτρης Φοινίτσης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από μικρασιατική οικογένεια. Σπούδασε στο μεταπτυχιακό τμήμα Δημιουργικής Γραφής της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (διπλωματική εργασία στο Θεατρικό Έργο), στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (κατεύθυνση Θεατρολογίας με διπλωματική εργασία στη Σκηνοθεσία), στο Scuola di Lettere e Filosofia - Universita degli Studi di Genova, στη Δραματική Σχολή Αθηνών, στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Θεμέλιο» και στη Σχολή Δημοσιογραφίας «ΑΝΤ1». Έχει γράψει θεατρικά έργα, διηγήματα και παραμύθια. Εργάστηκε επί σειρά ετών στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο των Αθηνών και της περιφέρειας ως κριτικός θεάτρου, πολιτιστικός συντάκτης, εκφωνητής ειδήσεων, ραδιοφωνικός παραγωγός κ.α. Μετά από συνεργασίες στις κρατικές σκηνές και το ελεύθερο θέατρο ως ηθοποιός αποφάσισε να στραφεί –καλλιτεχνικά- στη σκηνοθεσία. Δημιουργός και σκηνοθέτης της «Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ», έχει ανεβάσει κλασσικά και σύγχρονα έργα σε, κυρίως, μη θεατρικούς χώρους. / d.finitsis@gmail.com

Σχολιάστε